Disku(r)sija: Tomislav Osmanli i Ivica Ivanišević,29. lipnja 2021., s početkom u 20.00 sati u vanjskom prostoru Misto Street Fooda u Bosanskoj11

Disku(r)sija: Tomislav Osmanli i Ivica Ivanišević

Ovomjesečna književna tribina Disku(r)sija u organizaciji splitske Udruge KURS, koja već više od 13 godina organizira program “Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg u Splitu ugošćuje inozemne pisce i spisateljice na jednomjesečnom rezidencijalnom boravku, održat će se u utorak, 29. lipnja 2021., s početkom u 20.00 sati u vanjskom prostoru Misto Street Fooda u Bosanskoj11 u Splitu. U razgovoru će sudjelovati ovomjesečni rezidencijalni gost, makedonski prozaist, scenarist, dramaturg, filmski i kazališni kritičar, novinar i esejist TOMISLAV OSMANLI, koji boravi u Splitu pod okriljem EU projekta „Reading Balkans“, te splitski romanopisac, dramatičar, scenarist, književni kritičar, novinar i komentator IVICA IVANIŠEVIĆ. Razgovor s autorima vodit će Patricija Horvat.

Autori će ukratko predstaviti publici svoj rad, bit će riječi o specifičnostima pisanja proze i dramskih formi, o stripu kao jednoj od omiljenih zajedničkih tema obojice autora, o „malim“ i „velikim“ jezicima, o situaciji na književnoj sceni u Makedoniji i Hrvatskoj, prije svega s obzirom na pandemiju, te o rezidencijalnim programima i njihovoj važnosti za pisce.


Tomislav Osmanli
, rođen 1956. u Bitolju, autor je 28 knjiga: publicistike, dramskih tekstova, scenarija, proze. Njegova teorijska studija Film i političko (1981.) prva je knjiga u Makedoniji posvećena filmu, dok je Strip, zapis čovečjeg lika (1987.) prva knjiga posvećena stripu u toj zemlji. Dobitnik je brojnih nagrada za scenaristička, dramaturška, kritičarska i novinarska djela, među kojima su sljedeće: nacionalna nagrada „Majstor proze“ (2008.) za dvojezičnu zbirku judeo-balkanskih priča i novela Svetiljka za Hanuku / Lantern For The Festival Of Light; nagrada „Roman godine“ (2010.) za Dvadeset i prvi, najviša makedonska državna nagrada „Sv. Kliment Ohridski“ za ukupno stvaralaštvo (2018.); nagrada „Racinovo priznanje“ za najbolju proznu knjigu, zbirku priča Paradoxicon (2020.)

Prevođen je na engleski, francuski, talijanski, srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski, slovenski, poljski, bugarski, rumunjski, arapski, turski, hebrejski i Ladino (judeo-španjolski).

Aktivno radi na područjima proznog stvaralaštva, esejistike, teorije narativnih medija i dramaturgije.

 

Ivica Ivanišević rođen je 1964. u Splitu. Sociologiju diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator.

Objavio sljedeće knjige: Smoje – biografija (Vuković & Runjić, 2004.), Sto mu jelenskih rogova (eseji o stripu, V.B.Z., 2004.), Krovna udruga i druga drama (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), Split za početnike – abeceda grada (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), Ulaz za djecu i vojnike (kratke proze, Hena com, 2015.), U sedlu je tijesno za dvoje (roman, Hena com, 2015.), Otpusno pismo (epistolarni roman, koautorstvo s Marinom Vujčić, Hena com 2016.), Primavera (roman, Hena com, 2016.), Knjiga žalbe (roman, V.B.Z., 2016), Klanjam se (roman, Hena com, 2017.), Kuća (roman, V.B.Z., 2019.), Sutra je novi ručak (roman, V.B.Z., 2020.).

Piše dramske tekstove za kazalište i radio te scenarije za film i televiziju.

Udruga "Kurs"

A. Mihanovića 27
Split 21000
Hrvatska

Writers in residence
Bosanska 11
21000 Split
Hrvatska

Email:maja6v@gmail.com

Kontakt

Pratite nas na:

Developed by Krste Šižgorić